Verheldert de stappen op je levenspad

Ontspannen Wandelreizen Weblog

05apr

“De berg en ik” – een heronderhandeling.

De berg staat symbool voor de macht en de verstarring die ik als kind heb ervaren. De macht torende hoog boven mij uit en hield mij klein. Op de een of andere manier bevond ik me altijd aan de schaduwzijde van de berg waardoor ik nog minder opviel. Ineengedoken, vastgeklonken aan de berg, was ik ermee versmolten, ik ging op in de berg. Een eigen ik bestond niet.
Op de spaarzame momenten dat ik aan de kant met het licht stond was ik vooral verbaasd en voelde ik ook een verlangen om daar langer te kunnen verblijven. Het is goed mogelijk dat ik zelf iedere keer weer de kant van de schaduw opzocht omdat ik had geleerd dat die lichte kant slechts in een uiterst kleine mate voor mij bedoeld was.

Het bleek dat ik niet om de berg heen kon en dat beangstigde mij, hij had een onheilspellende invloed op mij. Totdat ik ontdekte dat ik de berg kon beklimmen. Ik ontdekte dat er van alles op de berg aanwezig was, dat er ruimte was, licht, dat ik om me heen kon kijken en dat er perspectieven waren. Ook kwam ik obstakels tegen zoals smalle randjes met direct daarnaast een afgrond. De ijlte van de afgrond staat symbool voor de leegte die ik in mij voel, macht creëert angst. En de angst om uit te glijden op rulle stenige afdalingen.
Ik had geen behoefte om de berg te bedwingen, om koste wat het kost de top te behalen. Het was de uitdaging om de berg te leren kennen, om in beweging te zijn en om te ervaren wat de berg voor mij betekende.

Na een beklimming kom ik ook weer naar beneden en neem dan afstand van de berg. Iedere keer loop ik een stukje verder weg van de berg om op mijn eigen gekozen plek mijn gevoelens te onderzoeken. Met zorgzame aandacht ga ik bij mezelf te rade wat mijn volgende route omhoog is waarbij mijn verlangen om mijn hele zelf te erkennen en te koesteren de richting aangeeft.

De berg blijft altijd de berg, statisch, onveranderlijk, niet in staat tot (zelf)reflectie. Daarentegen ben ik in beweging, in ontwikkeling en ben ik in staat om mijn relatie met de berg te onderzoeken, bij te stellen volgens mijn eigen waarden en normen. De uitkomst van de heronderhandeling is “ik en de berg”- een nieuwe waarheid.

Ook fysiek ben ik graag in de bergen. Als het weer mogelijk is kun je je aansluiten bij één van de wandeltrektochten in de bergen van Marokko.

                                              

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!