Verheldert de stappen op je levenspad

Ontspannen Wandelreizen Weblog

03aug

 

Blijf bij jezelf!? Maar bij wie dan?

Een grens trekken, assertief zijn, een keuze maken, nieuw gedrag uitproberen, uit je comfortzone stappen, emoties uitspreken…..  Allemaal zaken die voor menigeen niet vanzelfsprekend zijn. Sterker nog, ze kunnen hartkloppingen, hyperventilatie, zweet handen en buikpijn veroorzaken en het stressniveau hoog doen oplopen. Een mooi advies luidt dan: “blijf dicht bij jezelf”. Goed bedoeld en heel legitiem en effectief.

Maar wat als je niet weet wie je bent? Dat klinkt misschien theatraal want de gangbare veronderstelling is “je weet toch zeker wel wie je bent!” En met deze aanname gaat het dus mis. Er zijn mensen die niet weten wie ze zijn, of die bezig zijn om zichzelf te leren kennen. Ik ben zelf zo’n mens die heel lang geroepen heeft “wie ben ik, waar vind ik mezelf, welke betekenis heb ik, hoe voel ik mezelf?”. Mijn angst om “er niet te zijn” heb ik als doodsangst ervaren en de gedachte dat ik “iemand” zou kunnen zijn stond ver van mij af. Oh ja, ik functioneerde wel in het openbare leven omdat het rationele deel van mijn brein prima in orde is, oftewel mijn overlevingsmechanisme is goed ontwikkeld. Maar overleven is iets anders dan leven vanuit autonomie, zelfbewustzijn en zelferkenning.

Ik ben heel blij dat ik uiteindelijk het antwoord heb gevonden op de vraag waarom ik worstelde met mijn gebrek aan identiteit. Het boek “Het verdwenen zelf” van Iris Koops deed de sluier oplichten. Ik ontdekte dat al heel vroeg in mijn jeugd angst een grote rol in mijn leven speelde en dat ik mijn hele leven, tot voor kort, gereageerd heb vanuit die angst. Het leven voelde onveilig en ik heb nooit geleerd om op een gezonde manier voor mezelf te zorgen. Om te kunnen voelen wat ik nodig heb, wat bij mij past, welke verlangens ik heb en dat ik het volste recht heb om dat te onderzoeken en te materialiseren.
Heel langzaam ontdek ik wat de vraag “wie ben ik” voor mij betekent. Het gaat over het letterlijk waarnemen van mijn lijf en over het toelaten van innerlijke gevoelens in plaats van ervan weg te willen omdat ze veel pijn veroorzaken. Pijn die onverdraaglijk leek en onverenigbaar is met een mate van levenskwaliteit.
Behalve de pijn is er altijd dat grote verlangen geweest om bewust waar te nemen en te voelen dat ik iemand ben. Gekoppeld aan dit verlangen heb ik de grote wens om die “ik” te omarmen, haar te dragen, haar te troosten en te beschermen. Om blij met mijn hele “ik” te zijn, zonder voorwaarden.

Ik heb voor dit levenswerk een fijne professionele ondersteuning gevonden in de vorm van de IZR methode. (interactieve zelf resonantie) Het letterlijk opstellen van het verlangen in de vorm van resonanten geeft een realistisch beeld van waar het “ik” staat. Gaandeweg de opstelling wordt helder wat nodig is om te bewegen naar het verlangen.
Het voelt voor mij, als ik daar sta en als ik later de beelden voor me zie, als een diepgaand bewustzijnsproces dat zich voltrekt met horten en stoten. Totaal onvergelijkbaar met alle cognitieve- en gedrags methodieken en andere hoofdoplossingen. In feite komt het erop neer dat je het moet DOEN om te ervaren en te voelen.

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!