Verheldert de stappen op je levenspad

Ontspannen Wandelreizen Weblog

23mar

 

 

Waarom Marokko.

Soms wordt mij de vraag gesteld of ik ook in Europa wandelingen organiseer, zoals bijv. in Frankrijk. Mijn antwoord is altijd “nee” en dat behoeft enige uitleg.
Het grote verschil tussen Marokko en Europa is dat het in Marokko de gewoonste zaak van de wereld is om in de vrije natuur te leven. De nomaden trekken  door het landschap en zetten hun tenten op waar ze een mooie plek hebben waar water en groen is. In Europa is vrij kamperen geen optie meer alhoewel het op kleine schaal   natuurlijk nog wel gedaan wordt.
Mijn wandelreizen zijn opgezet met het idee dat het wandelen het middel is om tot jezelf te komen. Daar is een sfeer voor nodig van rust en stilte. En daarvoor moet je doorgaans niet op een camping zijn. Bovendien, daar waar een camping is zijn auto’s en winkels en elektriciteit en dus vervuiling.
De charme van het rondtrekken in Marokko wordt verhoogd door de afwezigheid van gemotoriseerde ondersteuning. De grote bagage wordt vervoerd door muildieren met hun begeleiders die in alle uithoeken van het berglandschap kunnen komen. Die begeleiders hebben een belangrijk aandeel in het geheel. Niet alleen door het werk wat ze doen maar ook door wie ze zijn. Twee culturen ontmoeten elkaar daar in die indrukwekkende natuur.
De begeleiders voelen zich er thuis, het begrip “back to basic”  is hun dagelijkse levenssituatie. De wandelaars maken kennis met een totaal andere omgeving waar het leven schijnbaar een andere inhoud heeft. Het is mijn ervaring dat als die twee soorten van energie bij elkaar komen er gegarandeerd bijzondere ervaring te verwachten zijn.
Dit alles bij elkaar vind ik genoeg meerwaarde hebben om mijn wandelreizen alleen in Marokko te organiseren.