Kom tot jezelf door te wandelen in ongerepte natuur!

Ontspannen Wandelreizen FAQ

Waarom Marokko?

Er is geen land zo geschikt voor deze reizen als Marokko. Marokko biedt grote gebieden vol rust en ruimte, zonder wegen, verkeer, industrie of andere “ruis”. De nacht is nog pikzwart en de maan helder. Het (overwegend berg)landschap is overweldigend gevarieerd en mooi met daarbij een perfect klimaat om te wandelen. Snel stromende rivieren met langs de oevers begroeiing in alle kleuren groen, diepe kloven met loodrechte wanden(prachtige uitzichten in de bergen), ruige rotsen en smalle paadjes maken het tot een waar wandelparadijs met idyllische kampeerplekjes. Tel daarbij op de fantastische bevolking. De Berbers die met hun muildieren rondtrekken en onze bagage vervoeren en onderweg voor ons zorgen. Die onze reis tot een ware belevenis maken met hun relaxte levenshouding, waar we nog veel van kunnen leren.

Hoever wandelen we per dag?

Op deze vraag is geen antwoord te geven, eenvoudig omdat elke reis anders is. Onze ervaren Berberse wandelbgeleider bekijkt de groep en bepaalt onderweg de route en het tempo. Wandelen is bij Ontspannen Wandelreizen Marokko dan ook geen doel…het is slechts het middel om rust en ruimte in je hoofd te krijgen. Om in te spannen en daarna de ontspanning te voelen.

Het staat je vrij om te lopen met wie je wilt. De reis geeft je vooral alle tijd voor jezelf. Zo is na de lunch genoeg tijd om je een poosje af te zonderen. Lopen kun je alleen of samen doen, al is deze reis juist de unieke gelegenheid om aandacht voor jezelf te hebben en de rust van buiten naar binnen te laten. Onderweg kunnen altijd spontane ontmoetingen gebeuren…we nemen daar dan ook de tijd voor. Het komt gewoon zoals het komt en je bent vrij je af te zonderen, al houden we de groep wel bij elkaar en loopt Lia altijd als laatste.

Is er onderweg elektriciteit?

Nee, we gaan back to basic en mee met het ritme van de natuur. De ruis van het Westerse dagelijkse leven wordt vervangen door de stilte. Dat wil zeggen kaarslicht (waxinelichtje) in plaats van zaklampen of gaslampen. Het zal je verbazen hoe fel het licht van de maan is...

Moet ik in de groep meelopen?

Het staat je vrij om te lopen met wie je wilt. De reis geeft je vooral alle tijd voor jezelf. Zo is er een lange siësta waarin je je even kunt afzonderen. Lopen kun je alleen of samen doen, al is deze reis juist de unieke gelegenheid om aandacht voor jezelf te hebben en de rust van buiten naar binnen te laten. Onderweg kunnen altijd spontane ontmoetingen gebeuren…we nemen daar dan ook de tijd voor. Het komt gewoon zoals het komt en je bent vrij je af te zonderen, al houden we de groep wel bij elkaar en loopt Lia altijd als laatste.

Heb ik bergwandel ervaring nodig?

Nee, niet voor onze Ontspannen Wandelreizen. Hoewel we in de bergen lopen met hoogteverschillen zijn de wandelingen niet moeilijk en /of gevaarlijk. Het gebruik van loopstokken kan bijzonder handig zijn, dus als je het prettig vindt, kun je loopstokken gebruiken.

Moet ik trainen voor een wandeltocht?

Loop je regelmatig in het dagelijks leven en ben je goed gezond, dan kun je in principe gewoon mee met Ontspannen Wandelreizen Marokko. Toch is het lopen in Marokko fysiek anders dan in Nederland. Het gebied is ruig, de paden vol stenen of soms zelf geen paden, kortom het lopen in de bergen vergt meer van je conditie. Onze wandelbegeleider houdt dan ook altijd de groep en de (weers)omstandigheden in de gaten en past desgewenst het tempo of de route aan.

Welke kleding en schoenen moet ik meenemen?

Uiteraard krijg je een bagage lijst na inschrijving maar in ieder geval heb je goede (waterdichte) en ingelopen wandelschoenen, een slaapzak en een dagrugzakje nodig.

Wie draagt de bagage?

De muildieren dragen de grote bagage. Die kun je het beste pakken in een plunjezak of slappe reistas.

Moet ik mijn eigen tent meenemen?

Als je een eigen tent hebt, neem die dan graag mee, mits dit een lichtgewicht tent is. Heb je geen tent, dan kun je voor 13 euro een tent lenen. Iedereen krijgt een eigen tent, tenzij je samen reist.

Kan ik me wassen en hoe zit het met het sanitair?

We kamperen midden in de natuur dus er zijn geen sanitaire voorzieningen. Er is warm water beschikbaar en teiltjes zodat je je in de tent kunt wassen. Voor sanitaire aangelegenheden biedt de natuur alle gelegenheid.

Heb ik vaccinaties nodig voor Marokko?

Nee, dit is niet verplicht. Als je desondanks toch extra bescherming wilt, neem dan contact op met de GGD of het Landelijk Coördineringscentrum Reizigersadvisering.

Ben ik overal mobiel bereikbaar?

In de steden en in veel dorpen ben je veelal wel mobiel bereikbaar. Ook in grote delen van het M’Goun massief doet de mobiel het goed (mits je een provider over de grens hebt). In het Saghro gebergte ben je - afhankelijk van de route - soms onbereikbaar.

Is Marokkaans eten erg “heet”? En is er veel risico op maag en darmproblemen?

Nee, de Marokkaanse keuken is gekruid maar niet heet gepeperd. De meereizende kok is zeer alert op de hygiëne tijdens het koken.

Kan ik een reis op maat laten maken?

Jazeker! Er zijn diverse mogelijkheden om jouw favoriete wandelreis te realiseren.Stel je vraag via het vragenformulier en ik neem contact met je op.


Heb je nog andere vragen? Neem hier contact met me op, ik beantwoord ze graag!