Verheldert de stappen op je levenspad

Ontspannen Wandelreizen FAQ

Waarom Marokko?

Er is geen land zo geschikt voor wandeltretochten als Marokko. Marokko biedt grote gebieden vol rust en ruimte, zonder wegen, verkeer, industrie of andere “ruis”. De nacht is nog pikzwart en de maan helder. Het (overwegend berg)landschap is overweldigend gevarieerd. Snel stromende rivieren met langs de oevers begroeiing in alle kleuren groen, diepe kloven met loodrechte wanden, ruige rotsen en smalle paadjes maken het tot een waar wandelparadijs met idyllische kampeerplekjes. De Berber begeleiders met hun muildieren vervoeren de bagage, koken en hun zorgzaamheid is weldadig. Zij maken de reis tot een ware belevenis met hun relaxte levenshouding. 

Hoeveel kilometer lopen we per dag?

Op deze vraag is geen antwoord te geven, eenvoudig omdat elke reis anders is. De ervaren Berber wandelbgeleider heeft grofweg een route in zijn hoofd. Soms moet daar van afgeweken worden i.v.m. onvoorziene omstandigheden zoals een te hoog waterpeil. Wandelen is bij Ontspannen Wandelreizen Marokko dan ook geen doel.…het is het middel om rust en ruimte in je hoofd te krijgen.

Is er onderweg elektriciteit?

Nee, we gaan back to basic en mee met het ritme van de natuur. Dat wil zeggen kaarslicht en zaklantarens. Het zal je verbazen hoe fel het licht van de maan is...

Moet ik in de groep meelopen?

Ja, we lopen vaak achter elkaar en geven de voorganger de ruimte. Regelmatig lopen we off road en kun je meer afstand nemen.
Hossaine loopt altijd voorop en Lia is meestal de hekkensluiter.

Heb ik bergwandel ervaring nodig?

Nee, wel heb je een goede conditie nodig zonder beperkingen. Hoewel we in de bergen lopen met hoogteverschillen zijn de wandelingen niet gevaarlijk. Het gebruik van loopstokken kan bijzonder handig zijn met name voor het evenwicht. De wandelbegeleider biedt hulp daar waar het nodig is.

Moet ik trainen voor een wandeltocht?

Loop je regelmatig in het dagelijks leven en ben je normaal gezond, dan kun je in principe mee met Ontspannen Wandelreizen. Toch is het lopen in Marokko fysiek anders dan in Nederland. Het gebied is ruig, de paden soms vol stenen of regelmatig zelfs geen paden. We stijgen en dalen en moeten soms riviertjes doorwaden.

Kortom, het lopen in de bergen vergt meer van je conditie. Onze wandelbegeleider houdt dan ook altijd de groep en de (weers)omstandigheden in de gaten en past desgewenst het tempo en/of de route aan.
Je bent zelf verantwoordelijk voor de inschatting of je mee kunt.

Welke kleding en schoenen moet ik meenemen?

Uiteraard krijg je een bagage lijst na inschrijving. Uiterst belangrijk zijn hoge (berg)wandelschoenen met een goed profiel die ingelopen zijn. Verder in ieder geval een slaapzak, een slaapmat en een dagrugzakje.

Wie draagt de bagage?

De muildieren dragen de grote bagage. Een plunjezak of slappe reistas is makkelijk hanteerbaar. Maximaal kun je ongeveer 11 kg. meenemen.

Moet ik mijn eigen tent meenemen?

Als je een eigen tent hebt, neem die dan graag mee, mits dit een lichtgewicht tent is van max. 3,5 kg. Heb je geen tent, dan kun je voor 15 euro een tent lenen. Iedereen krijgt een eigen tent, tenzij je het anders wilt.

Kan ik me wassen en hoe zit het met het sanitair?

We kamperen midden in de natuur dus er zijn geen sanitaire voorzieningen. Er is warm water beschikbaar en teiltjes zodat je je in de tent kunt wassen. Voor andere sanitaire aangelegenheden biedt de natuur alle gelegenheid.

Heb ik vaccinaties nodig voor Marokko?

Nee, dit is niet verplicht. Als je desondanks toch extra bescherming wilt, neem dan contact op met de GGD of het Landelijk Coördineringscentrum Reizigersadvisering.

Ben ik overal mobiel bereikbaar?

In de steden en in veel dorpen ben je meestal wel mobiel bereikbaar. Ook in grote delen van het M’Goun massief doet de mobiel het goed (afhankelijk van je een provider). In het Saghro gebergte is het bereik onvoorspelbaar.

Is er veel risico op maag en darmproblemen?

De Berber begeleiders zijn zeer alert op de hygiëne tijdens het koken.
Heb je thuis soms last dan zal dit in Marokko niet anders zijn. In dat geval is het raadzaam om een middel tegen de kwaal mee te nemen. 


Heb je nog andere vragen? Neem hier contact met me op, ik beantwoord ze graag!