Verheldert de stappen op je levenspad

Ontspannen Wandelreizen FAQ

Waarom Marokko?

Er is geen land zo geschikt voor wandeltretochten als Marokko. Marokko biedt grote gebieden vol rust en ruimte, zonder wegen, verkeer, industrie of andere “ruis”. De nacht is nog pikzwart en de maan helder. Het (overwegend berg)landschap is overweldigend gevarieerd en mooi met daarbij een perfect klimaat om te wandelen. Snel stromende rivieren met langs de oevers begroeiing in alle kleuren groen, diepe kloven met loodrechte wanden, ruige rotsen en smalle paadjes maken het tot een waar wandelparadijs met idyllische kampeerplekjes. De Berberse begeleiders met hun muildieren vervoeren de bagage, koken en hun zorgzaamheid is weldadig. Zij maken de reis tot een ware belevenis met hun relaxte levenshouding. 

Hoever wandelen we per dag?

Op deze vraag is geen antwoord te geven, eenvoudig omdat elke reis anders is. De ervaren Berberse wandelbgeleider heeft grofweg een route in zijnhoofd. Soms moet daar van afgeweken worden i.v.m. onvoorziene omstandigheden zoals een te hoog waterpeil. Wandelen is bij Ontspannen Wandelreizen Marokko dan ook geen doel…het is slechts het middel om rust en ruimte in je hoofd te krijgen. Om in te spannen en daarna de ontspanning te voelen.

De reis geeft je vooral alle tijd voor jezelf. Zo is na de lunch genoeg tijd om je een poosje af te zonderen. Deze reis biedt de unieke gelegenheid om aandacht voor jezelf te hebben en de rust van buiten naar binnen te laten. Onderweg kunnen altijd spontane ontmoetingen gebeuren…we nemen daar dan ook de tijd voor. Het komt gewoon zoals het komt.

Is er onderweg elektriciteit?

Nee, we gaan back to basic en mee met het ritme van de natuur. De ruis van het Westerse dagelijkse leven wordt vervangen door de stilte. Dat wil zeggen kaarslicht en zaklantarens. Het zal je verbazen hoe fel het licht van de maan is...

Moet ik in de groep meelopen?

Ja, we lopen vaak achter elkaar en geven de voorganger de ruimte. Op terrein waar het dit toelaat kun je naast elkaar lopen. 
Hossaine loopt altijd voorop en Lia is de hekkensluiter.

Heb ik bergwandel ervaring nodig?

Nee, wel heb je een goede conditie nodig en heb je geen beperkingen. Hoewel we in de bergen lopen met hoogteverschillen zijn de wandelingen niet gevaarlijk. Het gebruik van loopstokken kan bijzonder handig zijn met name voor het evenwicht. De wandelbegeleider biedt hulp daar waar het nodig is.

Moet ik trainen voor een wandeltocht?

Loop je regelmatig in het dagelijks leven en ben je goed gezond, dan kun je in principe gewoon mee met Ontspannen Wandelreizen. Toch is het lopen in Marokko fysiek anders dan in Nederland. Het gebied is ruig, de paden vol stenen of soms zelf geen paden, kortom het lopen in de bergen vergt meer van je conditie. Onze wandelbegeleider houdt dan ook altijd de groep en de (weers)omstandigheden in de gaten en past desgewenst het tempo en/of de route aan.

Welke kleding en schoenen moet ik meenemen?

Uiteraard krijg je een bagage lijst na inschrijving. Uiterst belangrijk zijn hoge (berg)wandelschoenen met een goed profiel die ingelopen zijn. Verder in ieder geval een slaapzak, een slaapmat en een dagrugzakje.

Wie draagt de bagage?

De muildieren dragen de grote bagage. Een plunjezak of slappe reistas is makkelijk hanteerbaar. Maximaal kun je ongeveer 11 kg. meenemen.

Moet ik mijn eigen tent meenemen?

Als je een eigen tent hebt, neem die dan graag mee, mits dit een lichtgewicht tent is van max. 3,5 kg. Heb je geen tent, dan kun je voor 15 euro een tent lenen. Iedereen krijgt een eigen tent, tenzij je het anders wilt.

Kan ik me wassen en hoe zit het met het sanitair?

We kamperen midden in de natuur dus er zijn geen sanitaire voorzieningen. Er is warm water beschikbaar en teiltjes zodat je je in de tent kunt wassen. Voor sanitaire aangelegenheden biedt de natuur alle gelegenheid.

Heb ik vaccinaties nodig voor Marokko?

Nee, dit is niet verplicht. Als je desondanks toch extra bescherming wilt, neem dan contact op met de GGD of het Landelijk Coördineringscentrum Reizigersadvisering.

Ben ik overal mobiel bereikbaar?

In de steden en in veel dorpen ben je veelal wel mobiel bereikbaar. Ook in grote delen van het M’Goun massief doet de mobiel het goed (mits je een provider over de grens hebt). In het Saghro gebergte ben je - afhankelijk van de route - soms onbereikbaar.

Is Marokkaans eten erg “heet”? En is er veel risico op maag en darmproblemen?

Nee, de Marokkaanse keuken is gekruid maar niet heet gepeperd. De meereizende kok is zeer alert op de hygiëne tijdens het koken.

Kan ik een reis op maat laten maken?

Jazeker! Er zijn diverse mogelijkheden om jouw favoriete wandelreis te realiseren.Stel je vraag via het vragenformulier en ik neem contact met je op.


Heb je nog andere vragen? Neem hier contact met me op, ik beantwoord ze graag!