Waarom stilte?

Waarom stilte?

Een belangrijk element in het wandelprogramma van Ontspannen Wandelreizen is stilte en dat heeft een reden.

In deze context wordt met stilte bedoeld de afwezigheid van stemgeluid.
Regelmatig een poosje te stoppen met het vragen en geven van aandacht aan anderen. Dan krijgen je zintuigen de kans om de stilte in de bergen waar te nemen. Soms totale stilte, geen vogels, geen wind, geen stemmen, geen stromend water en al helemaal geen verkeer. Dat is best uniek om te ervaren want waar vind je dat nog in Nederland?
Tegelijkertijd kan die stilte aan de buitenkant een mooie gelegenheid zijn om je bewust te worden van wat er in je hoofd en in je lijf gebeurt.

Vaak zijn mensen zich hier niet van bewust en vragen zich af waarom zij zich  onrustig voelen, niet stil kunnen zitten en/of de noodzaak voelen om altijd te reageren op anderen en desondanks toch iedere keer weer de prikkels van buitenaf opzoeken. Veelal is het een gewoonte geworden en levert het de noodzakelijke afleiding op teneinde gevoelige thema‚Äôs te omzeilen. Het bewust toepassen van stilte kan dan behoorlijk onwennig zijn, alsof je iets vertrouwds verliest.

Tijdens een wandeltrektocht met Ontspannen Wandelreizen krijg je de gelegenheid om te onderzoeken hoe je reageert op het toepassen van stilte periodes. Om aandacht te hebben voor wat jij voelt, denkt en doet i.p.v. continue alert te zijn op anderen en daarop te reageren.
Hoe vind je het om die verleiding te weerstaan en genoeg te hebben aan je eigen gezelschap ook al ben je deelnemer van een groep?

Precies dit wordt bedoeld met wandelen in contact met jezelf.
Ja, dat is een avontuur, de moeite waard om het aan te gaan.